Oodi puurolle: Puuroa aamiaiseksi, lounaaksi ja herkutteluun

Puuro on yksinkertaisesti ehkäpä yksi nerokkaimmista ruoista. se on edullista ja parhaimmillaan hyvinkin ravitsevaa kuidukasta ja kevyttä, mutta täyttävää ja maistuvaa. Puuroa voi tuunata ja muunnella aivan loputtomasti jolloin siihen ei kyllästy.

Aamiainen on se hetki jolloin haluan  pysähtyä aamukiireiltäni ja aloittaa rauhassa uuden päivän. Mikään ei ole inhottavampaa kuin kiireellä hotkittu aamiainen. Kunhan puuron laittaa hautumaan jo ennen aamutoimien aloittamista ehtii se rauhassa kypsyä ihan itsekseen.

Viimeaikoina olen innostunut perinnekokkailusta. Synnyin ja elin koko lapsuuteni melko lähellä itää, jolloin olen varmasti jollain tasolla imennyt vaikutteita myös itäisiltä naapureiltamme. Viime kesänä Viron reissullani tykästyin paikalliseen ruokakulttuuriin. Ruoka oli jollain tavalla tuttua, mutta silti erilaista kuin se johon olen tottunut.

Tutustuessani Venäläiseen ja Virolaiseen ruokakulttuuriin sain huomata yhden aivan loistava asian. Idässä tosiaan osataan syödä puuroa mitä erilaisimmissa muodoissa ja sekös rupesi kiinnostamaan minua aivan valtavasti. Puuro ei ole vain aamiainen vaan parhaimmillaan se voi olla hyvin monipuolinen ja ravinteikas lounas ja hyvin terveellinen herkku. Inspiraation näihin puuroresepteihin olen saannut niin Idästä kuin ihan kotosuomalaisistakin mauista.

Viimeaikoina olen nostellut kaloreitani, ja siitä syystä reseptienikin kalorit saattavat olla hiukkasen totuttua korkeampia. Olen syönnyt nyt kolme kertaa päivässä joten  nämä reseptit soveltuvat tälläisenään varmasti neljää-viisi kertaa päivässä aterioivalle peruslaihduttajalle. Kaikkein kaloripelkoisimmat voivat helposti pienentää annosten kaloreita muuttamalla ja vaihtelemalla annosten aineksia tai pienentämällä annoskokoa.


Aamiainen:

Talkkunapuuro on aivan ihanan makuista syötävää, talkkunajauho on loistava proteiinin ja kuidun lähde. Käytän talkkunapuuroissani Taivalkosken myllyn herkkutalkkunajauhoa. Se on kevein löytämäni ja maistuu aivan ihanalle. Siinä on proteiinia 12,3 g sataa grammaa kohden ja kuituja kokonaiset 20,7g sadassa grammassa. Kaloreita on ainoastaan 300 kcal/100g. Tällöin yhdessä 40g annoksessa on kaloreita vain 120. Talkkunapuuron kaveriksi voi pistää vaikka mitä. Yksi suosikkini on keitetyt päärynät ykkösviilillä (esim maustamaton) talkkunapuurolla ja becelillä. Tässä reseptissä on käytetty marjoja ja raejuuston sijaan jogurtti maistuu myös aivan ihanalle talkkunapuuron seurassa.
  

Nälkäisen Herkku Talkkunapuuro 
1 annos/223 kcal (5g kevyt becel voisilmällä 240,5 kcal/annos, 10g kevyt becel voisilmällä 258 kcal)

40g Taivalkosken myllyn herkkutalkkunajauhoja
2dl vettä
50g Lidlin mustikoita
100g Lidlin mansikoita (tai eldorado, molemmissa ainoastaan 28 kcal/100g)
75g Arla ingman rasvaton 0,3% raejuusto INTO
(beceliä 5g/10g)


Aloita aamiainen sulattamalla pakastemarjat mikrossa. Marjoista irtoaa melko paljon nestettä, joten kaada valunnut neste kattilaan ja lisää pari desiä vettä. Vatkaa joukkoon talkkunajauhot ja anna kiehua muutamia minuutteja koko ajan sekoittaen. Laita puuro kulhon pohjalle mustikat ja mansikat, seuraavaksi talkkunapuuro ja päällimmäiseksi raejuusto. Reseptistä voi tehdä helposti keveämpää ja pienempään nälkään sopivaa vähentämällä raejuustoa ja laittamalla hiukan vähemmän marjoja. Reseptistä tulee iso satsi puuroa joka pitää kylläisenä pitkään! Annoksen kruunaa becel silmä <3



Lounas:

Venäjällä puuro on tyypillinen ruoka ja se onkin saannut muotoja jotka saattavat kuulostaa suomalaisen korvaan hyvinkin erikoiselle. Puurosta saa pienellä muokkauksella päivällisen tai vaikka juhlaruoan. Puuron seasta saattaa löytyä esimerkiksi sipulia ja kananmunaa. Virossa maistoin jopa  mulgipuderia, mulgipuuroa jossa oli sekoitettu ohrasuurimoita perunasoseeseen ja päälle oli kasattu keko sipulia ja jotain lihaa. Oletettavasti pekonia. Puuro oli oikea kaloripommi ja se maistui taivaalliselle. Puuro toimisi varmasti loistavasti krapulamättönä. 


Tämä risottomainen ruoka ei ole ihan niin raskasta kuin mulgipuder. Tämä risotto muistuttaa hiukan puuroa ja siinä on käytetty pääraaka-aineena venäläisistäkin puuroista tuttua voimakkaan makuista tattaria. Tattari on aivan loistava proteiinin lähde ja valitsemalla oikein löytää tattarin jossa on myös kuituja. Valitsin lisäketattariksi go greenin tattarirouheen, sillä siinä oli proteiinin lisäksi myös melko paljon kuituja. Kevyempiäkin tattarisuurimoita tai rouheita olisi ollut  tarjolla, mutta tämä oli ehkä parasta ravintosisällöltään. (huomatkaa kuinka olen ruvennut kiinnittämään huomiota yhä enemmän syömieni ruokien ravintosisältöön kaloreiden sijaan!) Viimeaikoina olen syönyt hiukkasen enemmän jo päivän mittaan, joten olen uskaltautunut ruoanlaitossa käyttämään tuota hiukan rasvaisempaa Beceliä. Siinä on enemmän omega 3:sta kuin kevyt becelissä ja näin sen rasvakoostumus on parempi.
  

Tattaririsotto: 4 annosta/253 kcal/annos

140g Go green! tattarirouhetta
200g sipulia
400g Sauvon sienikuutioita
400g Porkkanaraastetta
lihaliemikuutio (pirkka)
8g valkosipulin kynttä (n. 4 kpl)
200g Rainbow broilerin fileesuikaleet
10g Becel 60% kasvisrasvalevite 
5dl vettä

Raasta porkkana ja silppua sipuli. Viipaloi valkosipulinkynnet ohuiksi siivuiksi. Kiehauta lihaliemikuutio veteen. Mittaa toiseen kattilaan kiehuvassa vedessä huuhdeltu tattarirouhe ja lisää hiukan lihalientä. Lisää Becel vihannekset ja sienet ja kana ja anna kiehua hiljaisella lämmöllä niin, että miltein kaikki neste on haihtunut. Lisää sitten vähän kerrallaan lihalientä, ja anna haihtua kunnes olet haihduttaut kaiken lihaliemen.  Risotto saa jäädä koostumukseltaan hiukan kosteaksi! Tarkista kanan kypsyys. Lisää proteiinia ja herkullista makua saat lisäämällä hiukan raejuustoa lautaselle!

(anteeksi jälleen heikko kuvanlaatu, koulussa eväsrasiasta napattu kuva pimeässä)




Herkku:

Tämä herkkupuuro toimii niin erityispäivän ihanana herkkuaamiaisena kuin makeannälkäänkin ravinteikkaampana herkkuna. Minulla ja varmasti monella muullakin on ollut pitkään ongelmana, etten vain yksinkertaisesti osaa syödä suklaata tai muita nameja kohtuudella vain muutamaa namia kerralla. Nameja olisi ihana joskus syödä ihan vain pikkaisen, mutta ahmimishäiriöisenä vain muutaman herkun nauttiminen tuntuu niin kovin vaikealle. Näin joulun alla joulukalenteri suklaan nassuttaminen aamiaisen yhteydessä onkin ollut loistavaa hillityn herkuttelun harjoittelua. Tästä inspiroituneena halusinkin kokeilla aamuisen dumle suklaakalenteri suklaani yhdistämistä aamupuuroon voi silmän tilalta. Ja mikä olisikaan parempi yhdistelmä kuin toffee, suklaa ja banaani?

Kun herkun yhdistää oikeaan ruokaan on sen kohtuullinen herkuttelu helpompaa ja vielä helpompaa on jos herkun, kuten hunajan tai sen suklaan tai vaikka siirapin syö aterian joukossa, eikä esimerkiksi vasta jälkeen jolloin mieli vain rupeaa tekemään lisää ja lisää.
  

Banskupuuro dumlella: 1 iso annos 280,9 kcal/annos


1 pienehkö banaani/ n.110g banaania kuorittuna
40g äidin unelma ohrahiutaleita
100g lidlin rasvatonta laktoositonta maitojuomaa
reilu 2dl vettä
1 dumle nami dumle joulukalenterista original, snack, konvehti, bite, ravintosisältö laskettu originalin tai biten mukaan 36 kcal/pala (dumle snackissä 31 kcal/pala konvehdissa 37 kcal/pala)

viipaloi banaani, lisää maito ja vesi ja kiehauta. Lisää ohrahiutaleet ja mausta ripauksella suolaa. Laita levy nollalle ja anna hautua kannen alla vähintään 20 min. Lisää tarvittaessa vettä ja sekoittele välillä. Jos hauduttelet pidempään laita levyä välillä kakkoselle tai ykköselle, jotta levy pysyy lämpimänä, mutta puuro ei pala pohjaan. Lisää puuroon silmäksi yksi dumle nami.

Vinkki! Kokeile myös pistää banaanipuuroon dumlen tilalta pehmoinen toffee makeinen tai toffeekastiketta ! Nauti laadukkaan tummapaahtoisen kahvin kera vaahdotetulla maidolla! Lapsetkin rakastavat varmasti tätä makeaa puuroa. Vaikka puolittamalla annoksen tästä saakin loistavan herkun myös pikkuisille, joka on varmasti ravinteikkaampaa, kuin niin sanotut lapsille suunnatut välipalavanukkaat ja herkut lisäaineineen ja turhine kaloreineen.





Kommentit

  1. Tuo Dumle-puuro lähtee heti testaukseen! Olisi mahtavaa löytää muksulle terveelisempi makeiden vanukkaiden korvike. Ja onhan puuro paljon täyttävämpikin välipala.

    Pakko vielä mainita, että Intiassa sain aivan taivaallista avotulella vaniljatangon kanssa haudutettua banaanipuuroa, jossa oli myös kanelia. Nams!! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seuraavaksi pitääkin kai tehdä nuotio keittiön lattialle <3 Menee varmasti testaukseen vanilja-banaani-kaneli puuro <3

      makeat puuro jälkkärit ovat varmasti paljon parempia välipaloja lapsille vaikka niihin lisäisikin vähän jotain syntisempiäkin ainesosia, olen pitkään ihmetelly kuka on keksinyt miksi ihmeessä juuri lapsille suunnattuihin värikkäisiin tuotteisiin pitää tunkea ihan mielettömästi turhia kaloreita, ja kaikkea ylimääräistä, lapsethan ovat juuri se kohderyhmä joille niitä ei olisi hyvä antaa ihan joka päivä ainakaan O.o niinkuin vaikka jotkut vauvojen valmispuurot ja juurikin nuo vanukkaat

      Poista
  2. Aijai :) Kiitos talkkunapuuro-ohjeesta, menee kokeiluun pikimmiten!

    - Soikku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, luulin kovasti sanonneeni tähän jotain fiksua, mutten nähtävästi sanonnutkaan xD <3 hämärästi muistelisin yrittäneeni sanoa jotain vastaavaa, kuten toivottavasti maistui ^-^ talkkunapuuro on kyllä aivan ihanaa <3

      Poista
  3. HAASTE BLOGISSANI! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi ihanaa, tykkään näistä kyselyistä, täytänkin sen heti kun loppuu nämä joulukiireet <3

      Poista
  4. Oi että, olipa kivoja ohjeita :) puurosta saa kyllä vaikka mitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. juu, niin se menee, että puuro on ehdoton ykkönen ja siitä saa ihan mitä vain kehiteltyä helposti. Kaikki eivät edes tiedä mitä missaavat jos eivät maistele rohkeasti kunnolla keitettyjä erilaisia puuroja ja erikoispuuroja ^-^

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit